woensdag 13 januari 2010

Manifest: Tirannie van de meerderheid



Dit onderstaand bericht (of beter gezegd betoog of manifest), kan worden gezien als een reactie van het eenzijdig en ongenuanceerd debat, in Amsterdam Zuidoost, omtrent de deelname van "allochtone" kandidaten voor de komende deelraadsverkiezingen. Is er sprake van een tirannie van de meerderheid?
Groenlinks beseft, meer dan andere partijen dat nuancering ernst is.


Civil Society: Politieke Participatie en politieke gelijkheid van de Surinaamse Nederlanders



Tegen de tirannie van de meerderheid

Voorwaar, de bovenstaande deeltitel zou niets moeten suggereren van enige bestaande tirannie in Nederland. Het betreft namelijk 't volgende: Uitgaande van politieke verkiezingen, die een duidelijke uitdrukking zijn van de wil van het volk (of beter: het is de meerderheid die de volkswil uitdrukt). Uit diverse onderzoeken, van bijvoorbeeld het Instituut voor Migratie- en Etnische Studies, kan worden geconcludeerd dat de politieke participatie van minderheden lager is dan de participatie van de autochtone meerderheid. Ook die conclusie gaat op voor Surinaamse Nederlanders, waar de ongenoegen omtrent de politieke deelname van minderheden in Amsterdam Zuidoost, op wordt belijdt. Deze groep Nederlanders bestaat uiteraard uit individuen met eigen voorkeuren, ideeen, wensen en een eigen vrije geest. Echter, kan niet worden genegeerd, dat men gemeenschappelijke belangen heeft die, heel specifiek, anders zijn dan de belangen van de meerderheid. Verkiezingen zijn een duidelijke uitdrukking van de wil des volk. De wens van de meerderheid komt duidelijk naar voren en het is dan eenmaal een betreurenswaardige feit dat, in de gehele keten van de samenleving, minderheden het onderspit delven. Een overheid, regering en deelbestuur die slechts de belangen en wil van de meerderheid weerspiegeld, omdat de wil der minderheden simpelweg niet bestaat, als gevolg van een te lage deelname en participatie, is gelijk aan een despotische stadsdeelbestuur of overkoepelende overheid: een tirannie van de meerderheid dus. Een of andere legitimering van de meerderheidsgedachte is problematisch, omdat er in zo een situatie nimmer sprake kan zijn van politieke gelijkheid.

Deze onheilsgedachte kan enkel worden voorkomen door middel van het actief participeren van minderheden, in dit geval Surinaamse Nederlanders, teneinde politieke gelijkheid te eisen. Met de kwestie "politieke participatie en politieke gelijkheid van de Surinaamse Nederlanders" moeten meerdere aspecten worden belicht. Het gaat niet enkel om het bevorderen van de stembusgang, maar het gebruik maken van het passief kiesrecht en het actiever deelnemen in het politiek proces. Deze aspecten, van stemmen en actief participeren, hangen samen. Het ligt voor de hand dat als voorwaardige "allochtone" bestuurders en volksvertegenwoordigers deelnemen aan de politieke besluitvorming, minderheden ook wat makkelijker gebruik maken van hen stemrecht.

Simion Blom

2 opmerkingen:

  1. Mijn wens is dat binnen 2, 3 generaties niet meer van belang is waar je ouders zijn geboren. Maar dat politiek inhoudelijke inbreng van belang is voor het actieve en passieve stemrecht.

    Verzuiling en/of hokjesgeest verkleint de wereld.
    Politiek debat en maatschappelijke discussie vergroten onze mogelijkheden.

    Simion ik hoop net als jij dat er een grote, grotere opkomst is bij de komende stadsdeelraads- en gemeenteraadsverkiezingen.

    3 maart 2010 verkiezingen voor alle Bijlmermeerders, Amsterdam-ZuidOosters en Amsterdammers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik maak me nog geen eens zo veel zorgen van de achtergestelde participatie van Surinamers, maar nog veel meer van de groepere nog nieuwere Nederlanders, in Zuidoost vooral afkomstig uit West-Afrika.

    Dat de participatie te laag is en zeker in Zuidoost, spreekt voor zich, overigens ook onder 'oude' Nederlanders. Dat moet wél van twee kanten komen, en kan van twee kanten beter.

    Jesse

    BeantwoordenVerwijderen